Korrekturlæsning

- Tips og tricks til sproget

Oligarki

Hvad betyder oligarki?
Oligarki betyder 'fåmandsvælde'. Det er en styreform, hvor få har magten. Eksempelvis kan meget rige mennesker nogle gange have så stor indflydelse, at det ligner statsledelse.

Ordet kommer fra græsk, hvor oligos betyder 'lille antal'.

Ordet stammer fra de gamle grækere, men det bruges stadig. Fx om statsstyrer, hvor en række få rigmænd eller familier styrer et land. Man hører fx ordet i forbindelse med Rusland, hvor det sjældent er positivt ment. En artikel fra DR hedder fx "Oligarkernes eventyr".

Hvordan udtaler man 'oligarki'?
Det udtales med o som i Ole. Trykket er på den sidste stavelse i ordet, dvs. oligarKI. A'et i ordet skal udtales som i Anders.

Eksempler
"Oligarkerne begyndte for alvor at dukke op i 90'erne" (DR.dk) "En lang række oligarker forsøger nu at skjule deres værdier i ly for det sanktioner, som store dele af verden har forsøgt at indføre." "Hvem er de? ... Oprindeligt dukkede de op i 90'erne. Da var det ret overskueligt, men i dag er det mere uoverskueligt, hvem de er."
Emner, som ofte nævnes i relation til oligarki: politik og forretningsverdenen, pengemagt, politisk indflydelse, økonomiske forbindelser, virksomheder, sanktioner. Olie- og minedrift. Oligarkpenge, olie og gas, energi. Danske forbindelser. Bekæmpelse af ulighed, skattely, finansielle læk.

Mere

I DR-programmet Følg pengene har emnet været på dagsordenen. Således hed en podcast "Jagten på oligarkerne" (marts 2022).

Direkte link til podcasten: Følg pengene - Jagten på oligarkerne. Programmet stiller spørgsmålet: "Men hvem er oligarkerne egentlig i dag?" og ser blandt andet på Rusland. Tilbage til korrekturlæsning.